Ambient House Nedir?

ambient house



Ambient House Nedir?

House müziğin bir alt türleri arasında yer alan Ambient House türünü biraz inceleyelim. 1980'lerin sonunda
çıkan Ambient House, Acid House ve Ambient müziğin kombinasyonu sonucu oluşmuştur. Tipik özellikleri four-on-the-floor beat desenleri, synth padler ve atmosferik vokal içermesidir.


Ambient House Tarihi

1989'da Paul Oakenfold, Heaven gece kulübünde Acid house ve Dr. Alex Paterson ise White Room gece kulübünde chill-out çalıyordu. Paterson yavaş yavaş Brian Eno, Pink Floyd ve 10CC'nin şarkılarına doğru yönelmeye başladı. Aynı zamanda etrafında, Londra'nın East End bölgesinde Cable Street'de spacetime adı verilen partiler veriliyordu. Bu partileri Jonah Sharp organize ediyordu. Bu partiler, dans etmek yerine, insanı konuşturmaya teşvik edici olacak şekilde düzenleniyordu.

 Ambient house hareketliliği 1980'lerin sonunda post-rave "come-down" yani sakinleşme akımıyla yükselmeye başladı. Alex Paterson ve Jimmy Cauty tarafından kurulan The Orb, bu haraketliliğin öncülerinden oldular. Çeşitli etkinlikler yaparak bu türü yaymaya başladılar. Yellow Magic Orchestra onların sayesinde kurulmuş ve ambient house'da ilerle göstermiştir. Steve Reich, Brian Eno, reggae muzik, ve 1970'lerin psychedelic rock'u, Pink Floyd dahil olmak üzere birçok kitleyi etkilemeyi başarmışlardır. Paterson ve Cauty kendilerini bu türde geliştirdiler ve The Orb adı altında 1989'da The Land of Oz adı verilen etkinliği gece kulüplerinde çalmaya başladılar. Daha sonraları The Orb 20 dakikalık "A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules from the Centre of the Ultraworld" parçasını yayımladılar.

Şubat 1990'da KLF Communications'da kaydedilen Cauty ve Bill Drummond'un albumü Chill Out piyasaya sürüldü. Bu albüm The Grove Dictionary of Music'de ilk Ambient House albümü olarak kayıtlara geçmiştir. Daha sonraları Cauty, The Orb adı altında kendi "Space" albümünü sürmüştür. Paterson'da "Little Fluffy Clouds" single parçasını çıkartmıştır. İkisindende önemlisi 1991'de yayımlanan ve sevilen Ambient House albümü "The Orb's Adventures Beyond the Ultraworld" olmuştur. The Orb'ün popüler yönlerinden biride Ambient House'da kullandıları "spacy" efektleri olmuştur.



Önemli ambient house prodüktörleri; 


The Orb, The KLF, 808 State, Biosphere, Fluke, Jimmy Cauty, Burial, Yellow Magic Orchestra, The Fireman

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deep House Nedir?

House Müzik Nedir?

Chill Out Nedir?