House Müzik Nedir?

House, diskonun kızı, tekrarlayan bir tempo ile iyi hissetmenizi (feel-good) sağlayacacak bir dans müziği. Önceki cümlede en önemli kısmın "iyi hissetme (feel-good)" olduğunu düşünüyorum. House dışında diğer tüm dans türleri oynak ritim ve ruh (groove and soul)'u temsil eder. House dijital Rhythm ‘n’ Blues ile insana sıcaklık ve şefkat ile dans etme hissi verir.

house müzik nedir


Yenilikçi House müziğin yükselişinde (ve daha sonra Techno, Hardcore ve Trance) sinerjik koşullar etkili olmuştur. Bir numara: Yeni davul bilgisyarları ve elektronik müzik aletleri 80'lerin başlarında ortaya çıktı, o zamanlar tek bir kişinin yapması eğitim almadan mümkün bile değildi. İkincisi, mükemmel bir parti uyuşturucusu olarak ecstasy'nin (XTC) keşfedilmesi ile kitleler tarafından daha güçlü müzik arayışı durmak bilmeyen bir club (disko) kültürünü başlattı. Üçüncüsü, AIDS'in şok bir biçimde yayılması, 80'lerin başında homoseksüel toplum korku dalgası gibi yayıldı. Bunun için, seks yapmak çok tehlikeli görüldü ve house müzik seks yerine yapılan yedek aktivite haline geldi. Aslında, eşcinseller klüplerde daha uzun süre takılmayı (eve bir partner götürebilmek için) tercih etti. Seks dansı, terleme, dokunma ve XTC (yada başka uyuşturucular) ile kendini müziğe bırakıp kaybettiler. Tüm bunlar için DJ'ler daha fazla çalıştı, diskolarda daha fazla durdu, insanları XTC etkisindeyken daha çok etkileyecek daha sağlam parçalar yapmaya başladılar. Sonunda bu zevki veren: House müzik ortaya çıktı. Tarih boyunca House müzik birçok biçim (isterse Pop, Elektro yada Disko) olabildi. Zevk ve neşenin kaynağı haline geldi. (asla siyasi veye kişisel bir mesaj içermedi.) Buda House müziğin EDM'nin (Elektro Dans Müziği) her zaman üstte tutulan süper-tarzı haline geldi.

House müziği tanımlamak gerekirse 120 ila 130 bpm arasında değişen, 4/4 ve dip bass sesi diyebiliriz. Çeyrek vuruşlar ve tam belirgin bir vuruş seslerini içeriyor. Bu ritim "four to the floor" olarak tanımlanır. Diğer dans müziği türlerine göre House ortalama bir tempoya sahiptir (123-125bpm), bu tempoda kayıtları karıştırmak kolay olur. Sıcak, duygulu oynak ritim ve  R&B'de House müziği oluşturan bileşenlerdir.

House adını Chicago'da yer alan bir club olan: the Warehouse'dan almıştır. Burada Frankie Knuckles ilk House mikslerini yapmıştır. House müziğin hızlı bir şekilde fenomen olmasında bu cümle etkili oldu: “Do you have the music they play down the ‘House?” (Aşağıdaki House'da çalınan şarkıdan sende var mı?). Aynı zamanda Chuck Roberts'ın Chicago'da 1987 yılında söylediği sözler ile müzik resmi halini almıştır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deep House Nedir?

Chill Out Nedir?