Chill Out Nedir?

chill out nedir
Chill Out Nedir?

Chill Out müzik (bazen de chillout, chill-out ya da sadece chill) electro müziğin, downtempo tarzının bir alt türüdür. Chill kelime anlamı olarak rahatlamak anlamında gelir. Chill Out müzik 1990'ların başında ve ortalarında dans kulüplerinde "chill rooms" adı altında ilgi görmeye başlamıştı. Dansçılar "chill out" türüne şans verdi ve kulüplerde çalınmasına ses çıkartmadılar. BBC Radio'da Get It On şovunun yayıncısı Scotland'a göre en iyi Chill Out parça Mcfly'ın "It's All About You" parçası.

 Bilinen bazı önemli Chill Out sanatçıları; Moby, Air, Paul Kalkbrenner ve Moonbootica

 Chill Out ile yakından ilişkili türler ambient, trip hop, nu jazz, ambient house ve Downtempo türünün tüm alt türleri. Bazı zamanlar, lounge türünün Chill Out eseri olduğu kabul edilir. Chill out ile eş anlamlı olarak kabul edilen terimler "smooth electronica" ve "soft techno".

Chill Out Tarihi

"Chill out room" efsanevi Madchester gece kulübünde yapılmış özel odalardır. Bu odalarda ziyaretçiler rahat kanepe, rahat yastıklar, psychedelic ışık gösterileri, büyüleyici görüntüler ve kesinlikle downtempo müzik ile karşılaşıyorlardı. Higher Intelligence Agency (yüksek istihbarat teşkilatı) chill out akımının ilerlemesine yardım etmiştir. Birmingham'da kendi hazırladıkları Oscillate chill party'leri oldu. Amerika'daki ilk chill out şarkılar şimdi aktif olmayan Beyond record ve soon thereafter stüdyolarından gelmiştir. Waveform stüdyosu bu türü 'exotic electronica' olarak tanımlamıştır.

 1990 yılında KLF'nin ambient house türünde yayımladığı albümün ismi Chill Out'tur.

 1990'ın ortalarında yayımlanan birçok "Chill Out" derlemesi vardı. Bu derlemelerde türü downtempo ve trip hop'a yakın görüyorlardı. Ama daha sonraları 2000'in başlarında house music, nu-jazz, psybient ve lounge müziğin 80-110 bpm arasında değişen bütün çeşitlerine Chill Out denildi. Bu tür aynı zamanda, bazı parçalarda trance music, ambient music ve IDM'in izlerini taşımaktadır. Chill out genellikle tatlı tonlar, rahatlık, psychedelic sesler ve daha birçok harika sesi içerebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deep House Nedir?

House Müzik Nedir?