Dubstep Nedir?

dubstep nedir
EDM'nin bir türü olan Dubstep, 1990'ların sonlarında İngiltere, Güney Londra tarafında ortaya çıkmıştır. Bu tür, içeriğinde 2-step garage, dub, techno, drum and bass, broken beat, jungle, ve reggae türleri ile doğrudan ilişkilidir. Dubstep'in İngiltere'de ki Jamaikan sound system (Jamikalı ses sistemi), partilerinde büyüdüğü düşünülüyor.

Dubstep, sabit bir ritme sahip değildir ve bu karmaşık ritim beynin ritim algılama sistemini oldukça zorlar. Genel olarak robotik dansı çağrıştıran sesler içermektedir. Belli bir kesim tarafından kafa dürten sesler olarak algılansada, büyük fanları mevcuttur.

Tarihine bakacak olursak, proto-dubstep'in duyulma zamanları 1999-2000 yıllarında oldu. Ozamanlar Oris Jay, El-B, Steve Gurley ve Zed Bias gibi isimler iş yapıyordu. Daha sonraları 2002 yılında "dubstep" olarak isimlendirilmeye başlandı.

Kode 9'un sunuculuk yaptığı Londra'nın doğusundaki korsan radyo olan Rinse FM, Hatcha, Youngsta, Zed Bias, Oris Jay, Slaughter Mob, Jay Da Flex, DJ Slimzee ve dubstep ile uğraşan diğer birçok dj, prodüktör ile görüşmeler yaptı.

2003 yılı boyunca DJ Hatcha, Rinse FM'de dubstep yayını yaptı. 2003 sonunda Digital Mystikz'in satın aldığı yeni gelişmiş bir palet dubstep'e büyük etki yaptı. Yeni sesler, ritimler, orkestral melodiler işin içine girdi.


2005 yılından sonra dubstep birçok dj, prodüktör ve radyolar tarafından benimsenmeye başlandı. Yeni forum sayfaları açıldı. Birçok albüm piyasaya çıkmaya başladı ve bunlar desteklendi. Skream yaptığı "Midnight Request Line" albümü ile ilgi çekti. Mary Anne Hobbs'un sunduğu BBC Radio 1'de "Dubstep Warz" isimli program yapıldı. Burada Mala, Skream, Kode 9 & The Spaceape, Vex’d, Hatcha & Crazy D, Loefah & Sgt Pokes ve Distance gibi birçok dj, prodüktör yer aldı. Filmlerde soundtrack olarak kullanılmaya başlandı.

2007 yılında Britney Spears gibi sanatçılar şarkılarında dubstep sesleri kullanmaya başladılar. Yine birçok radyo, dergi, televizyon reklam yapmaya devam etti. 2009 yılında  Rihanna, Snoop Dogg gibi snatçılar dubstep sesler için Chase & Status ile işbirliği yaptılar.


2010 yılında Amerikalı dubstep sanatçısı Skrillex orta halli başarılılara imza atmaya başladı. Özellikle Kuzey Amerikada oldukça popüler hale geldi. 2011 yılında Skrillex yaptığı "Scary Monsters and Nice Sprites" isimli albüm patlama yaptı ve Amerika'nın Billboard EDM albümünde üçüncü sıraya oturdu. Daha sonra Nero'nun "Guilt" albümü UK Single Chart'da 8. sıraya kadar çıktı.

Dubstep hızla yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Sağlıcakla kalın :)

Bilinen sağlam dubstep sanatçılar;
Skrillex, Nero, Zeds Dead, Skream, Flux Pavilion, Doctor P, Dillon Francis, Noisia, Alex Clare, Lindsey Stirling, Knife Party, Steve Aoki

Birkaç sevilen dubstep parça;

Nero - Guilt

Skrillex - Bangrang



Knife Party - Bonfire



Yorumlar

  1. Dubstep gerçekten süper bir EDM türü en sevdiğim ise DJ lerden çok Lindsey Stirling i seviyorum hem keman hem dubstep gerçekten harika bir karışım oluyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deep House Nedir?

House Müzik Nedir?

Chill Out Nedir?