Progressive House Nedir?

progressive house nedir

Progressive House Nedir?

Progressive House, house müziğin bir alt türüdür. Progressive House ilk olarak 1990'ların başında ortaya çıkmıştır.

"Progressive" kelimesi ilk olarak 1970'lerde rock müzik kültürü ile yaygın bir kelime haline geldi. O zamanlar rock müzik farklı arayışlara girmişti. Yapılan değişiklikler ile progressive rock ortaya çıktı ve birçok insan tarafından beklenen ilgiyi gördü.

Disco müzik, sonrasında da house müzik, benzer bir şekilde farklı arayışlara girdi. Bu arayışlar sonucunda ortaya çıkan müziğe DJ'ler ve prodüktörler "progressive" (kelime çevirisi: ilerici) adını verdi. Örneğin DJ ve prodüktör Carl Craig, Detroit'te Italo disco türünü referans alarak "progressive" olarak isimlendirmiştir.

Progressive house, house müziğin dalga şeklinde yayılması sırasında ortaya çıkmıştır. Progressive house, köklerini 1990'ların başında İngiltere'de rave ve club sahnelerinde kazımıştır. 1992'de Mixmag, progressive house'u "yeni tür, sert ama uyumlu, beceriyor ama düşünceli, canlandırıcı ve trancey British house" olarak tanımlamıştır. US house, UK house, Italian house, German house, ve techno bu dönemde, birbirlerini büyük ölçüde etkilemişlerdir ve bunların kombinasyonu ile "progressive house" ortaya çıkmıştır. Progressive house, Chicago'da Acid House'ın başlamasına da neden olan akımdır.

Değerli öncüleri;
Leftfield'in Ocak 1990'da çıkarttığı "Not Forgotten", bilinen ilk progressive house müziğidir. Daha sonraları;

  • Slam - "IBO/Eterna" (Soma Quality Recordings)
  • React 2 Rhythm - "Whatever You Dream" (Guerilla)
  • Soundclash Republic - Cool Lemon EP (Junk Rock Records)
  • DOP - Musicians of the Mind EP(Guerilla)
Gibi örnekleri mevcuttur.


Leftfield - Not Forgotten


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deep House Nedir?

House Müzik Nedir?

Chill Out Nedir?